Evészavarok

weight-loss-300x200

Evészavarok

A túlsúly sokak számára okoz gondot. A sokat szidott gyors éttermi étkezés, a mozgásszegény életmód mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az évek múlásával a zsírpárnák is gyarapodnak. Ám gyakran más tényezők húzódnak meg a háttérben.

Enni (valljuk be!) jó dolog. A táplálkozás (különösen a kalóriadús, édes ételek fogyasztása) jutalomértékű. Az emberek egy jelentős része jóval többet eszik, amikor nyugtalan, feszült, vagy valami stressz éri. Aki felkavaró érzelmeket él át, ugyancsak hajlamos arra, hogy „jutalomfalatokkal” nyugtassa magát. A diéta ilyenkor persze hatástalan marad. A másik gyakori lelki probléma, ami túlsúlyt is okozhat, a depresszió. Nem kell feltétlenül súlyos állapotra gondolni, gyakran elég a levert, nyomott hangulat, egy nem szeretett munkahely, egy rossz kapcsolat, és a mérleg egyre nagyobb számokat mutat. A pszichés problémák megoldása nélkül a végigszenvedett csodadiéták hatástalanok maradnak, vagy pedig kialakul az úgynevezett jojo-effektus, és a nagy nehezen leadott kilók észrevétlenül visszarakódnak.

 

Falásroham

Súlyosabb állapot a binge eating, azaz az időről időre bekövetkező falásrohamok. Az ebben szenvedők bizonyos helyzetekben, pszichológiai tényezők hatására, képtelenek ellenállni annak a késztetésüknek, hogy gyakorlatilag válogatás nélkül minden kezük ügyébe kerülő ételt elfogyasszanak. Egy-egy ilyen roham alkalmával a kalóriabevitel elérheti akár a 2-3000 kalóriát is. Nem meglepő a bekövetkező gyors testsúlynövekedés. A roham elmúltával erős lelkiismeret furdalás, szégyenérzet alakul ki.

Bulimia

Ugyanez a kezdet jellemző a bulimia áldozataira, akik a falásroham végén az egészségüket hosszú távon veszélyeztető módon próbálják meg kompenzálni a történteket: leggyakrabban hánytatják magukat, máskor hashajtót vesznek be, vagy extrém hosszú és intenzitású testmozgással próbálják helyrehozni a dolgot. A bulimiában szenvedők többségének a súlya normális marad, a környezetük emiatt gyakran nem is veszi észre a bajt.

Anorexia

Nem mondható el ugyanez az anorexia eseteire. A nagyon gyakran egyszerű fogyókúraként induló betegség áldozatainak súlya olyan mértékben csökken, hogy olykor már az életük is veszélybe kerül. Ez az állapot mindenképp orvosi kezelést igényel. Az anorexiás életét meghatározza az a cél, hogy alacsony testsúlyát megőrizze vagy csökkentse, mindennapjait uralja a kalóriák és adagok számolgatása. Jellemző rájuk a perfekcionizmus, a fokozott önuralom. Szinte mindig testképzavarral jár együtt: önmagukat kövérnek, rossz alakúnak látják. Az anorexiások túlnyomó többsége ugyan nő, ám számuk a férfiak körében is gyorsan növekszik.

measure