Pszichés állapotfelmérés

Pszichés állapotfelmérés

Pszichométer – avagy milyen állapotban van lelki egészségünk?

Aki tudatosan figyel egészségi állapotára, az rendszeres szűrővizsgálatokon vesz részt. Évenkénti laborvizsgálat, nőgyógyászati szűrés, tüdőszűrés, és különböző gyakorisággal számtalan egyéb vizsgálat, kinek éppen milyen problémája van. Ezek mind a testi folyamatainkat követik nyomon, ami persze fontos, és a szűrővizsgálatok hanyagolása akár súlyos következményekkel is járhat.

Nem gondolunk viszont arra, hogy nem csupán a testünk, hanem a lelkünk is lehet bizony nagyon rossz állapotban. Ép testben ép lélek, halljuk, olvassuk lépten-nyomon, azt sugallva, hogy a rendszeres testmozgás, a sportos életmód a pszichénkre is jótékony hatással lesz. A római költő, Iuvenalis e szavaival ugyan nem épp ezt akarta kifejezni, de valóban van ilyen összefüggés: az intenzív testmozgás hatékonyan oldja a feszültséget, a szorongást, és ezáltal pozitív hatást gyakorol az ezekkel összefüggésben álló többi pszichés problémára is. Ami viszont legalább ennyire fontos: az összefüggés fordítva is igaz. Ha tartósan rossz lelkiállapotban vagyunk, az előbb-utóbb hatással lesz a testi folyamatainkra is.

Eléggé közismert, hogy bizonyos kardiológiai vagy gasztrointesztinális megbetegedések, azok alakulása szoros összefüggésben állnak pszichés folyamatainkkal. Ezt egyébként őseink még a tudományos bizonyítékok megszületése előtt megsejthették, elég ha csak az olyan kifejezésekre gondolunk, mint hogy „a szívére veszi”, „nem tudja megemészteni”, „fölmegy tőle a pumpa”, „az agyára megy” vagy „hányingere van tőle”. Ezek elég szemléletesen fejezik ki, hogy kinek milyen szerve, szervrendszere érintett egy adott esemény, helyzet pszichés feldolgozásában. Hasonlóképpen ismert a szorongás és a különféle alvászavarok összefüggése.

 

Sokan a daganatos megbetegedéseket is összefüggésbe hozzák pszichés problémákkal, traumákkal, ezek az immunrendszer hatékonyságának csökkentésén keresztül fejtik ki hatásukat. A depresszió is gyengíti az immunrendszer működését, ezáltal utat nyit számos fertőző betegségnek. Ahhoz sem kell hatalmas képzelőerő, hogy belássuk, egy szorongásos, depressziós állapot olyan mértékben csökkenti a figyelmi kapacitást, hogy ezáltal jelentősen megnöveli a különféle balesetek bekövetkezésének valószínűségét, de számtalan egyéb példát is hozhatnánk. Épp ezért, a testi szűrővizsgálatokhoz hasonlóan nagyon fontos, hogy aktuális pszichés állapotunkról is képet kapjunk, tisztában legyünk a fenyegető veszélyekkel, sérülékeny pontjainkkal. Hiszen az állapotfelmérés (amennyiben az eredmény alapján van okunk az aggodalomra) egyben lehetőséget ad arra is, hogy ezen az állapoton javítsunk, hogy kikerüljünk megbetegítő lelkiállapotból még azelőtt, hogy a testünk is beteggé válna.

A szolgáltatás része egy 50-80 perces felmérő interjú (online formában), egy személyiségteszt, a közelmúlt eseményeit feltáró skála és a nem feltétlenül egészséges beállítódásainkat vizsgáló kérdőív, majd ezek eredményének függvényében további problémaspecifikus teszt(ek). Az eredményeket részletes elemzéssel emailben küldjük.

Pszichométer – avagy milyen állapotban van lelki egészségünk?