Online terápia

Online terápia, online pszichológiai tanácsadás

A terápiás beszélgetés általában a pszichológus rendelőjében, megnyugtató környezetben zajlik. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor ez nem valósítható meg. Ilyen például az, ha fizikailag nagy a távolság, és az utazás nem, vagy csak nagy nehézségek árán lenne kivitelezhető. Leggyakrabban olyankor merül ez fel, ha valaki külföldön él, dolgozik. Ilyenkor érdemes mérlegelni a rendelkezésre álló lehetőségeket, és eldönteni, mi számít többet: a személyes kontaktus, vagy az, hogy az anyanyelvén mondhatja el problémáit. Ha az utóbbi nyom többet a latban, akkor az online terápia megfelelő kompromisszum lehet. A mai technikai viszonyok között a hívás minősége elenyészően ritka esetekben gátolja a megfelelő terápiás kapcsolat kiépülését, a hatékony terápiát.

Ezen felül előfordulhat olyan helyzet is, hogy maga a probléma nehezíti meg a személyes megjelenést (például ha valaki annyira rossz állapotban van, hogy nem képes közlekedni). Ilyen esetekben az online terápia szinte az egyedüli lehetőség arra, hogy ebből az állapotból kikerüljön.

Az online terápia ára 16.000.- Ft (50 perc)

Így válhat hatékonyabbá az online terápia

online pszichológus

Az online terápia abszolút modern megoldás a problémák leküzdésére, de ennek is megvannak a maga kihívásai. Íme pár tipp, hogyan érdemes készülni az ülésekre!

Azzal, hogy immáron hazánkban is egyre több szakember által kínált lehetőség az online tanácsadás és terápia, sokak számára új kapuk nyíltak meg. Nem akadály többé a távolság, a szokatlan időbeosztás vagy épp teljesen egyedi élethelyzet, bárki dönthet úgy, hogy segítséget kér és úrrá lesz az élete felett. Tény ugyan, hogy az online pszichológus csupán pár kattintásra van, mégis merülhetnek fel nehézségek, amiket tudni kell kezelni a közös munka hatékonysága érdekében.

Az első mindjárt a zavartalan környezet megteremtése, hiszen ne feledjük, ebben az esetben nem a szakember gondosan berendezett rendelőjében zajlanak az ülések. Akkor a legkönnyebb megnyílni, ha senki nincs otthon, ha ez nem megoldható, olyan helyiséget kell keresni, ami távolabb esik a többitől vagy legalább jó a hangszigetelése. Az igazán szeretetteljes kapcsolatokban sem kell felfedni mások előtt a legbensőbb titkokat és félelmeket.

Ha előfordulnak olyan alkalmak, amikor nem lehet kizárni a zavaró tényezőket, ezt érdemes előre tisztázni. Ilyen lehet például az, ha épp abban az időben fontos telefonhívást várunk, esetleg félő, hogy a szomszéd szobában pihenő gyerkőc egyszer csak benyit. Néhány ülés elképzelhető úgy is, ha nem sikerül teljes nyugalmat teremteni, de hosszú távon nélkülözhetetlen, hogy adottak legyenek a megfelelő körülmények. Épp elég a megvitatni kívánt probléma, nincs szükség extra feszültségre.

Szintén a helyszínből fakadó kihívás, hogy a terápiás tér és a személyes tér egybefolyik. Az online terápia esetén hiányoznak a hagyományos keretek, hiányzik az érkezéssel járó mentális, érzelmi felkészülés és elmarad a távozással összefonódó lezárás. Amit tehetünk, hogy egy ritkábban használt helyiséget választunk, vagy változtatunk valami apróságot az ülések idejére. Ezen felül fontos, hogy tiszteljük meg az alkalmat, és ahogy személyesen, a videóhívások előtt is készüljünk fel az ülésre, gondoljuk át, miről szeretnénk beszélni, mit tartunk fontosnak.

Kihívások mindig akadnak, de ahogy látható, megoldásokban sincs hiány. Ha Önt is érdekelné az online pszichológiai tanácsadás, és mindezek ismeretében már felkészültnek érzi magát az első ülésre, egyeztessünk időpontot!