Szolgáltatások

eye_soul

Pszichológiai szolgáltatások

Szorongás

A szorongás talán az egyik leggyakoribb probléma. Mindennapi életünk során rengeteg stresszkeltő tényezővel találkozunk, akár a munkahelyen, akár a magánéletben. A stressz lehet pozitív dolog is (eustressz), amit kihívásként értékelünk, és mozgósítja korábban szunnyadó energiáinkat. Ez a fajta stressz nem szokott problémát okozni. Ám a túlzott stresszt (distressz) az emberek általában igen kellemetlen állapotként élik meg, sokszor érzik úgy, hogy szinte megbénulnak, nem képesek megfelelően cselekedni az adott helyzetben. Egyénileg változó, hogy ki mennyire érzékenyen reagál ilyenkor, mennyire hatalmasodik el rajta a szorongás. Ebbe a problémakörbe tartozik a generalizált szorongás, a pánikzavar, a különféle fóbiák, a szociális szorongás, a kényszerbetegség és a poszttraumás stressz zavar.

Depresszió

A depresszió több az egyszerű rosszkedvnél. Az állandó levertség, szomorúság, az örömre való képtelenség fontos figyelmeztető jelek. A major depressziónak mind testi (például étvágytalanság, alvászavar), mind pedig lelki tünetei (szomorúság, képtelenség az örömre, önvádak, ingerlékenység, öngyilkossági gondolatok) vannak. Jellemzői a negatív énkép, a negatív világ- és jövőkép. Sokan egyfajta sötét szemüveghez hasonlítják, ami megakadályozza a helyzetek valóságnak megfelelő értékelését. Súlyosabb állapot esetén célszerű a beszélgetéseket gyógyszeres kezeléssel kiegészíteni, ami meggyorsítja a javulást.

Evészavarok, súlyproblémák

Leginkább a fiatalokat érinti a probléma. Három leggyakoribb formája az anorexia, amikor valaki (nem testi betegség miatt) kórosan lesoványodik; a bulímia, amikor megmarad ugyan a normál testsúly, ám időről időre falásrohamok jelentkeznek, és az ilyenkor bevitt kalóriáktól az érintett önhánytatással, nagy mennyiségű hajhajtó bevételével, vagy extrém mennyiségű sporttal próbál megszabadulni; továbbá a falászavar, melynek legfőbb jellemzői a rendszeresen kialakuló falásrohamok (e tekintetben rokon a bulímiával), itt viszont hiányzik a pluszkalóriáktól való megszabadulással kapcsolatos késztetés, ami miatt akár jelentős súlytöbblet alakulhat ki. Az utóbbi időben számos új evészavar alakult ki, például az egészségesétel-függőség (orthorexia), a testzsírfóbia, valamint az izomdiszmorfia.

Krízishelyzetek kezelése

Számtalan ok miatt kerülhet valaki válságos helyzetbe. Ez lehet akár munkahelyi, akár párkapcsolati konfliktus, akár egy szeretett személy elvesztése, vagy az életkörülmények gyökeres és radikális megváltozása, amihez az érintett nem képes alkalmazkodni. Ilyenkor úgy érzi, nincs kiút a helyzetéből, pedig gyakran csak az ijedtség, az erőtlenség, vagy az önbizalom hiánya az, ami megakadályozza a megoldás megtalálását. Általában néhány beszélgetés elegendő ezekben az esetekben.

Családi és párkapcsolati konfliktusok

Konfliktusok esetén (különösen, ha közeli kapcsolatról van szó), az erős indulatok gyakran megakadályozzák azt, hogy a nézeteltérés valódi tárgyára koncentráljanak a felek, a kölcsönös sértegetések, a másik érzéseinek, nézőpontjának meg nem értése, a hibás kommunikáció sokszor lehetetlenné teszik a kialakult vitás helyzet rendezését. Ebben segíthet egy pártatlan közvetítő (jelen esetben a pszichológus), aki segít egyúttal az időközben felszínre került érzések tisztázásában is, egyben közelebb visz a kölcsönösen elfogadható kompromisszum kidolgozásához.

Serdülőkori problémák, nevelési tanácsadás

Az élet egyik legnehezebb időszaka, mind a fiatalnak, mind pedig a szülőnek. Hihetetlen gyors testi, lelki változások játszódnak le ilyenkor, amelyekhez gyakran nehéz alkalmazkodni. A régi kommunikációs minták csődöt mondanak, az újak még nem alakultak ki. A kölcsönös megértés megtalálásában segíthet a szakember.

Önértékelési problémák

Önmagunk helyes megítélése, a valóságnak közelítőleg megfelelő énkép fontos feltétele annak, hogy az életben elénk kerülő akadályokat sikerrel vegyük. Az énkép a gyermekkor során fokozatosan változik, csiszolódik, és nem ritka, hogy a gyermeket ért (akár szülői, akár kortárs) hatások következtében torzul. A sérülés mértékétől függően ennek korrekciója hosszabb időt vesz igénybe.

Önérvényesítés (asszertivitás)

Vannak emberek, akik nyíltan, hátsó gondolatoktól mentesen kifejezik igényeiket, kéréseiket, nem okoz gondot számukra, ha vissza kell valamit utasítani, ráadásul mindezt úgy teszik, hogy igyekeznek a másikat nem megbántani. Elviselik az őket ért jogos kritikát, és ők sem rejtik véka alá a véleményüket. Adott esetben egy konfliktushelyzetet is képesek úgy kezelni, hogy az pozitív módon, mindkét fél megelégedésére oldódjon meg. Ők az igazán asszertív emberek, akiket csak irigyelni lehet mindezért. Ez a készség nem elérhetetlen: tanult viselkedés, vagyis tanulható. A szociális készségek fejlesztésével könnyebben mozgunk társas közegben, ennek köszönhetően önértékelésünk, problémamegoldó képességünk is javul.

Szomatoform betegségek

(szervi ok nélküli fizikai tünetek) kezelése
Igen ritkán, de előfordul, hogy valakinek anélkül vannak valóságos testi panaszai, hogy azoknak vizsgálattal igazolható szervi oka lenne. Összefoglaló néven szomatoform zavaroknak nevezik ezeket a betegségeket. Közös jellemzőjük a meglévő, valóságos testi tünetekkel kapcsolatos túlzott aggodalom, a velük való szinte állandó foglalkozás. Az érintettek mind a fizikai, mind az érzelmi distresszre, nehézségekre fokozott érzékenységgel reagálnak.